web 2.0

- kan vi ikke bare få "gammeldagsmad" ?

Lyder det indimellem fra min yngste søn på 10 år.

Jeg overraskes hvergang han spørger - og undres over hvor det kommer fra. Hvad er "gammeldags mad" - og hvad kender han til det?

Jeg er barn af 70érne- mine første kulinariske erindringer stammer fra 1980érne - og dem er der tilgengæld mange af; Parisertoast, cowboytoast, lørdagskylling med rismix, frikadeller, karbonader, medister, kold kartoffelsalat, bøf med bløde løg og kartofler, stegt flæsk og persillesovss og gryderetter med ris.

Det var ganske almindelig mad dengang. Det var de såkaldt fattigfirser hvor det var almindeligt at have en køkkenhave, og hvor man brugte de råvarer man havde. Restaurant var en en sjældenhed, og det samme var burger, grillbarer osv.

Da jeg var helt lille blev indkøbene foretaget hos den lokale brugs (som stadig ligger hvor den lå da jeg var barn!) - men senere blev de daglige indkøb erstattet med storindkøbt i Føtex om lørdagen eller i Netto.

I 90érne blev det populært med tærter, og pastaretter i alverdens udgaver. Jeg mindes at Brugsens kostpyramide var fremme dengang, og det samme var fadkoteletter, supper, og kartoffelretter, citronmåner,romkugler og studenterbrød.

Sidst i 1990érne kom wok-retter og der kom flere spændende retter og fødevarer fra Østen. 1990érne var også der hvor jeg skulle til at lave mad selv.

Jeg var studerende og nogle af retterne jeg havde fået da jeg var barn, blev hevet frem, men jeg eksperimenterede også en del. Her var ugeblade og de gratis opskrifter i supermarkederne en god kilde til inspiration.

Det var også midt i 90érne at jeg fik mine to første børn. I midt halvfemserne var det ikke meget prestige i at lave mad selv - og slet ikke babymad. Hvor jeg stod og kogte kartofler, og mosede grøntsager købte andre af mødrene i min mødregruppe færdiglavet mad.

Med to små børn, blev vores madvaner gravdvist ændret og fjernede sig længere og længere væk fra det mad, jeg havde fået som barn og jeg selv lavede som studerende.

Den øgede fokus på sundhed, grøntsager, fisk og mindre fedt og sukker kom også til at præge og sætte dagsordenen for vores indkøb og madlavning.

I 2001 får jeg mit 3. barn. Det er midt i opsvinget - og det bliver mere almindeligt at gå på restaurant. Det er igen blevet trendy at lave mad og lave den fra bunden.

Camilla Plum og et væld af kokke skød frem i TV som padehatte og lærte os at lave mad fra bunden, værdsætte de gode råvarer og med Meyer kom også de nordiske råvarer og traditioner på banen.

Vores hjem og råvarer har afspejlet tidens trend meget godt.

Min søn er altså født i 2001 - i en tid hvor man laver mad fra bunden, hvor kål, rodfrugter, kylling, bær og årstidens gang i køkkenhaven følges.

Det er også i den periode hvor gryn, brød og fuldkorn slå igennem som gode sunde basisvarer, også i vores hjem.

Det er altså den kost og de råvarer min søn er vokset op med. Min mand og jeg kan godt lide at lave mad og gå i køkkenet sammen.

Vi eksperimenterer og især jeg er optaget af, at der er overvejende grønt i eller til maden. Hvor der kan tilsættes revne gulerødder, løg, porrer, rodfrugter, kål eller squah kommer det i. Det er lige fra kødsauce til lakselasagne med spinat og frikadeller med kartofler, blomkål og havregryn.

Det sker indimellem at min yngste søn spiser hos sine kammerater eller vi er inviteret til aftensmad hos venner, familie og bekendte. Det er ved disse lejligheder - og når vi selv har middagsgæster at forskellene i madkulturen træder tydeligst frem. Det er som regel også nærmere reglen end undtagelsen at min søn herefter efterlyser "gammeldags" mad. Og hvorfor så det?

Jeg tror det handler meget om minder og misforstået godhed.

Når talen er faldet på valg af maden, er begrundelsen ofte at "det kan børn jo så godt lide" - eller "børn er jo ikke så meget til grøntsager"!

Lad mig lige slå fast - der er intet i vejen med den mad som mine børn får serveret - og heller ikke den mad som vi bliver budt på. Den er bare anderledes. Det er ofte mad som ja, er den type mad, som jeg fik da jeg var barn! Det er altså "mormor mad" som er "gammeldags mad".

I 2012 hvor NOMA vinder hæderspriser og goumet mad er noget man laver selv, hvordan kan det så være "gammeldags mad" stadig har plads i vores køkkener?

Jeg tror det handler om minder og jagten på succes.

Jeg er overbevist om at værterne gerne vil gøre deres bedste. Selvfølgelig vil de det. De vil også gerne lave noget mad - som vigtigst af alt - børnene kan lide!

Hvad er mest naturligt og nemt end at byde på retter, værterne selv har haft gode oplevelser og minder fra deres barndom med. Og når grøntsagerne ofte udgør en decideret minoritetsgruppe i måltidet, med begrundelse om at "børnene jo ikke er så meget for grøntsager" tror jeg mere det handler om kokkens eget forhold til grøntsager og minder fra en barndom, hvor grøntsagerne skulle spises op før desserten - og er i min verden, misforstået godhed.

 

- hvornår skal vi så have den "gammeldags mad"?

I vores familie har vi den husregel, at den der står for aftensmaden - bestemmer menuen (dog er betingelsen at det skal være reel mad og hverken grill, færdigkøbt mad eller pandekager).

Sidst min søn efterspurgte "gammeldags mad" opfordrede vi ham til at få en ugentlig mad dag, hvor han kunne vælge og bestemme.

Det er en opfordring han efterhånden har fået nogen gange -men ikke haft interessen for det, indtil nu.

Her fra årsskiftet 2011/2012 har min søn valgt at lave mad hver weekend. Det er ham der vælger hvad vi skal have, og ham der sørger for det hele (med lidt assistance).

Han har forberedt det længe og har lavet en fin plan for de næste par måneder.

Januar måned har budt på hjemmelavet pizza, gammeldags lasagne, hjemmelavet burgere -og denne weekend skal vi have brændende kærlighed med mosede kartofler.

Den gode gammeldags mad, som vores mødre lavede den. ;0)

Uanset at jeg er tilhænger af grøntsager, fuldkorn, fødevarer der er forarbejdet mindst muligt og gerne spiser fisk og rugbrød og foretrækker det til enhver tid i stedet for fadkoteletter og flæskesteg - så er det hyggeligt med den ugentlige rejse tilbage i tiden - til dengang jeg sad i køkkenet og min mor lavede boller i karry - uden gulerødder, og havregryn. Bare kødboller, karrysauce og hvide ris.

Har dine kost og madvaner forandret sig fra du var barn? Hvilke retter var dine favoritter ? Hvordan er dit forhold til grøntsager i og til maden? Har du børn med i køkkenet? Hold dig ikke tilbage - fat tastaturet og del dine oplevelser og minder med os. Jeg venter spændt på dit indlæg.

Tags: ,

mad

Tilføj kommentar

  Country flag

biuquote
  • Kommentar
  • Eksempel
Loading